søndag den 4. november 2007

Ugens Abgenix, uge 45 - 2007

Jeg har ofte omtalt psykologien som den vigtigste faktor i aktiehandel. Måske er det en underdrivelse, specielt i det nuværende, særdeles volatile, marked.

Følger man debatsiderne forskellige steder på internettet, svinger stemningen fra eufori til dommedagsforudsigelser nærmest fra dag til dag. På dage med stigninger har euforien overtaget, falder indexene en procent er dommedag nær.

Herhjemme har vi debatten på Euroinvestor.dk. En glimrende side, med mange kompetente skribenter der alle forsøger at analysere sig frem til den kommende retning på indexene. Et emne der naturligvis til tider kan få bølgerne til at gå højt.

En af de ting der virkelig har slået mig er, at der findes skribenter der stort set kun kommer frem i dagens lys, når indexene er faldet en anelse.

Med klare formuleringer, selvsikkert underbygget af facts (som regel dårlige nøgletal og konstatering af kommende recesssion i USA), sammenligninger med alverdens krak og kriser og ikke mindst hånlig fremfærd mod de som modsiger dem, turer disse skribenter (ofte i flok) frem mod aktieoptimister under påskud af, at "ville gøre de uerfarne en tjeneste".

Hvis det er motivet er det ædelt - hvis ikke, er det kynisk kassetænkning.

Uanset hvad motivet er, kan disse bearish bombardementer have en relativt kraftig indvirkning på - netop - den uerfarne investor.

For når disse kaskader af dommedagsprofetier tordner ud i æteren, bryder det psykologiske helvede løs i hovedet på en uerfaren investor der søger selvsamme side for at blive klogere på aktiemarkedet. Konsekvensen hos den usikre bliver formentlig hyppigere handler, hurtig eksekvering af tab - altså en usikker investor der konstant kommer bagefter markedet. Og det er der sjældent andre end banken/dealeren der tjener penge på.

Problemet med disse forudsigelser om, at nu er det altså denne gang markederne skal i hullet, er at på et eller andet tidspunkt ude i fremtiden går forudsigelsen i opfyldelse. Når vi når dertil vil selvsamme skribenter formentlig ikke være sene til at sige "hvad sagde jeg!". At spådommene så har været fremsagt dusinvis af gange uden at gå i opfyldelse, vil være glemt når vi når dertil.

Som tidligere skrevet er en af de ting der undrer mig mest, at disse aktører i langt de fleste tilfælde kun kommer ud når det hele ser sort ud. Hvorfor er det sådan?

Er det de ædle hensigter eller ligger der andet bag?

Måske er det ædle hensigter - så er spørgsmålet bare om afsenderen opnår den ønskede effekt, eller den dimetralt modsatte. Jeg tror det sidste.

Hvis det er kynisk kassetænkning der ligger bag, kunne formålet selvsagt være at skabe mest mulig usikkerhed for at kunne profitere af den medfølgende volatilitet. Hedgere er jo dybest set ligeglade med om markedet går op eller ned - bare det er volatilt. Er det tilfældet, tror jeg bestemt de sorte skribenter har held med deres forehavende.

En tredie mulighed kunne naturligvis være, at de sorte skribenter var investorer der var "kørt over" af egen usikkerhed - gået kontant på et forkert tidspunkt, eller tabt mange penge under en tidligere nedtur - og nu føler at have udført rettidig omhu i forhold til en forventet kommende markedsbevæglese, og således forsøger at hjælpe den på vej.

Hvis disse personer for alvor tror på nedtur på markederne, hvorfor bruger de så oceaner af tid på at fortælle det hele skal i dørken, på en side der beskæftiger sig med at tjene penge på aktier?
Og hvorfor bruger en skribent, der hævder aldrig nogensidne at have ejet eller vil eje en given aktie, oceaner af indlæg på at advare mod investeringer i netop denne aktie? Det kan man ligeledes undre sig over.
Aktiemarkedet er benhårdt, særligt hvis man er kortsigtet, og alle har en dagsorden. Som i alle mulige andre pengemæssige sammenhænge kan moralen have trange kår (ikke eksistere) og da slet ikke på en debatside, hvor alle er anonyme og kan påstå hvad de vil, bekyttet af anonymitet. Til tider endda under flere forskellige skribentnavne.
Mit budskab til den uerfarne og usikre investor må således være, at holde sig langt væk fra den debat, eller simpelthen lade være at læse de sorte ridderes indlæg. Uanset hvad motivet bag budskabet måtte være, gavner det ikke den uerfarne.

Markederne styres af frygt og håb. Det ved de der tjener mange penge på aktier også, og lad endelig være at tro, at deres motiver er ædle. Det er et benhårdt marked.


mvh
Abgenix

Mail: abgenixtrader@yahoo.dk

Ingen kommentarer: