fredag den 11. januar 2008

Dilemma!

Starten på 2008 har været brutal ved mange investorer. Ikke mindst de, som har fulgt de fleste "eksperters" råd om at man i aktieinvesteringer skal være langsigtet. Set over tid er kvaliteten af det råd, da også uomtvisteligt godt.

Men er man "fanget" med et tab nu, hvad så? Short? Køb? Kontant?

Dilemmaet er naturligvis om man skal sælge ud og tage sit tab, eller om man skal sidde tight og vente på bedre tider. Frygten for at sælge på bunden kan være ligeså stor, som for at holde i fortsatte fald. Men konsekvensen kan være en ganske anden!

Potentiale ned!

Nedture kan potentielt være lysår dybere end man i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. Da IT-boblen bristede, startede bear-markedet ud på et niveau af ekstremt hype-hysteri. Stemningen var: Køb før din nabo!

Fra toppen i år 2000 til bunden to ÅR senere, var sp500-indexet faldet 50%! Dow Jones var faldet 40% og Nasdaq (som var den mest hypede) 75%!!!!

Indtil videre er vi i denne nedtur fra toppen "kun" faldet 15% på Nasdaq, 12% på SP500 og 13% på Dow.

Danmark er faldet ca. 20%. Sverige 32% (husk det hvis du overvejer at købe Xact Bear). Tyskland -5% (ser stærk ud), England -8,5%. Japan -30% og Kina stort set uændret. Hong Kong nede med ca. 17%.

Nu vil jeg gerne slå fast, at jeg ikke mener det er rimeligt at sammenligne situationen i 2000 med den udvikling vi ser i øjeblikket. Men det viser, at aktiemarkederne kan falde langt, langt mere end man skulle tro - og at der i værste fald kan være meget, meget langt til bunden. Og det kan vare lang tid før man finder den.

Potentiale op!

Hvis man er blevet så bearish på det hele, at man tror det hele skal yderligere ned og vil gå short, skal man så sælge hele dynen nu og gå direkte short? Tja det kan da godt være at man bliver enig med sig selv om, at det er tid at sælge, men er det så tidspunktet at gå short?

Det er, set fra min stol også ekstremt farligt! Indexene er oversolgte. Bush samarbejder med Bernanke og Paulson i kulissen på et økonomisk indgreb, der skal styrke boligmarkedet og de lave- og mellemindkomsterne. Derudover siger rygtet, at man ligeledes arbejder på en skattelettelse til virksomhederne. Bush har godt nok sagt, at han ikke vil træffe nogen beslutninger før state of the union talen den 28/1. Men hvis sammenbruddet truer kan dette nok fremskyndes en anelse.

Samtidig arbejder FED med yderligere rentesænkninger (nogle amerikanske analytikere taler ikke længere om 0,5% men om 0,75%). Og så er vi netop startet på den amerikanske regnskabssæson, hvor vi får se om virksomhedernes afkast og guidances står mål med aktionærernes dommedagshumør.

Ydermere står enorme summer klar på sidelinien, til at kaste penge i aktier såfremt stemningen vender.

Slutteligt har de amerikanske banker i denne uge formået at stige ganske pænt, i et generelt faldende marked. På den ene side positivt stimuleret af Countrwide/Bank of America på den anden side - og paradoksalt nok - Merill Lynch der formåede at stige 3% på rygter om yderligere nedskrivninger på SubPrime (dobbelt op i forhold til forecast).

Hvis ikke jeg husker meget forkert, så er det de amerikanske banker, der via FED og deres medlemmer, kender først til de nyheder vi andre først hører om i medierne.

Der er med andre ord efter min mening, også meget stor risiko ved at gå short på nuværende tidspunkt.

Hvad er min forventning?

Jeg forventer et aktiemarked som fortsat vil være ekstremt svært, bare tilnærmelsesvis at forudsige. Markedet er altid umuligt at forudsige, dog er situationer som den vi befinder os i nu ekstraordinære.

Usikkerheden er abnorm, og deciderede flush-outs er bestemt en mulighed. Medierne flyder i øjeblikket over med dårlige nøgletal, dystre forudsigelser om den generelle økonomi og blodrøde beskrivelser om de foregående dages kursmassakrer. I et fortsat bull-marked ville disse forhold være et klokkeklart købssignal. Men bullmarkedet eksisterer ikke i øjeblikket.

Aktiemarkedet er mindst ligeså præget af psykolgi som af nøgletal og PE-værdier. Psykologien kan føre markeder i ekstremer på middelmådige fakta. Omvendt er fakta altid historisk og tager ikke temperaturen fremadrettet.

I den helt aktuelle situation, er markederne faldet ganske dramatisk. De er oversolgte. Dette øger sandsynligheden for et rebound, men med den usikkerhed og negative nyhedsstrøm der pt. lægges for dagen, kan markederne uden problemer fortsætte de massive kursfald.

I den kommende uge kommer følgende "store" regnskaber:

Tirsdag: Citigroup, US Bancorp og Intel

Onsdag: Morgan Chase, Wells Fargo

Torsdag: Merill Lynch, Bank of New York, Black Rock, Washington Mutual, Novartis og Continental Airlines

Fredag: General Electric

I forhold til regnskaberne er spørgsmålet to ting. Hvad er guidance for den kommende periode? Kan man i regnskaberne aflæse dårligere eller bedre resultater end markedet forventer?

I de kursfald vi allerede har set, er der indregnet en vis portion forventning om dalende resultater og forventninger. Men er de negative forventninger overvurderede eller undervurderede. Den der kan svare på de to spørgsmål, har overordentlig stor sandsynlighed for at score kassen i den kommende uge.

Nøgletal:

Men nu er der jo ikke kun regnskaber at forholde sig til. På nøgletalsfronten kommer der ligeledes vigtigt nyt. Der er mange meget vigtige nøgletal i den kommende uge. Samtidig er der lagt op til et massivt antal taler. Om det er tilfældigheder, plunge protection eller optræk til en eller anden form for indgreb må tiden vise.

Tirsdag:

14:30 United States PPI, Producer Prices, December
14:30 United States New York Fed Empire index, January
14:30 United States Retail sales excl. Autos, December
14:30 United States Retail sales, December
14:30 United States Core PPI, December
14:55 United States Redbook retail sales, Week 1
16:00 United States Business Inventories, November

Onsdag:

11:00 Euroland CPI, Consumer Prices, December
11:00 Euroland Core CPI, Consumer Prices, December
14:30 United States CPI, Consumer Prices, December
15:00 United States Total Net TIC Flows, November, USD
15:15 United States Industrial Production, December
15:15 United States Capacity Utilization, December
19:00 United States NAHB Housing Market Index, January
19:55 United States ECBs Trichet speaks, January
20:00 United States Feds Beige Book

Torsdag:

14:30 United States Building Permits, December
14:30 United States Initial Jobless Claims
14:30 United States Housing starts, December
15:00 Euroland ECBs Trichet speaks
16:00 United States Feds Bernanke speaks
16:00 United States Philadelphia Fed index, January
18:30 United States Feds Fisher Speaks
19:15 United States Feds Lockhart speaks

Fredag:

14:00 United States Feds Lacker speaks
16:00 United States University of Michigan Confidence, January, preliminary
16:00 United States Leading Economic Index, December

Hvad er så konklusionen?

Konklusionen er at ingen ved hvor det her ender. Som jeg ser det er der massivt potentiale både op og ned. Spørgmålet er, om forventningsbrøken giver et positivt eller et negativt udfald.

Jeg tror ikke man skal føle sig mere sikker hvis man ligger short, end hvis man ligger langt. I hvertfald ikke på den korte bane. Jeg tror man skal gøre op med sig selv om man vil tage chancen, og så lade være at gamble for mere end man har råd til at tabe.

Er man fanget og kan man ikke længere sove om natten, så må mit råd være at gå kontant. Hvis man skal bruge pengene, eller endnu værre, er gearet - så kom ud og tag en puster til tingene på et eller andet tidspunkt falder lidt mere til ro.

Det er bedre at have penge at købe for når markedet stabiliserer sig, end at have sat det hele over styr på vej ned.

Den kloge holder sig nok bare væk en periode. Den risikovillige vælger hvilken hest der skal spilles på! Og risikoen er altså stor begge veje lige nu.

Men husk! Jeg er bare en luset amatør, der kommer med mine beskedne tanker om markedet og måden man kan agere på. Som de siger på inthemoneystocks.com, "Allways consult your financial advisor before making any purchases. Dont listen to me i know nothing, and my comments should be used for entertainment purposes only".

mvh
Abgenix
mail: abgenixtrader@yahoo.dk

Hvis du sætter pris på denne blog, så besøg sidens sponsorer, det hjæper til at holde bloggen i live.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Enig med det du skriver.

Problemet er denne gang med det nuværende bearmarked, at boligmarkedet har været ekstrem. Derfor er der meget store kræfter bag, hvis dette marked kører ned. Hvis der sker er der ingen økonomisk redning fra politikere og nationalbanker der kan rede et meget markant fald i aktiemarkedet.

Jeg har skrevet til dig tidligere at vi skal tilbage til 1870, 1929 og japan 1989 for at finde historiske ligende situationer.

Når men på kort sigt de næste par uger forventer jeg også lidt bull marked, hvor jeg håber vi tester undersiden af de lange trends (sma 200, 40 ugers sma, 12 mdr. sma).

Rødekro